Kérdésed van? Hívj minket hétfőtől péntekig 9.00 és 16.00 óra között 0630/5380323

Blog
Zsuzsi

Táska cipzár kisokos: Hogyan válassz megfelelő cipzárat a táskádhoz?

Táska cipzár kisokos: Hogyan válassz megfelelő cipzárat a táskádhoz?

A táskacipzár fontos szerepet játszik a táskák funkcionalitásában és esztétikájában. A megfelelő cipzár kiválasztása fontos, mivel ez biztosítja, hogy a táskád könnyen nyitható és zárható legyen és közben persze jól is nézzen ki.

Mielőtt kiválasztod a cipzárt a táskádhoz, először határozd meg a táskád típusát és funkcióját. A nagyobb és erősebb cipzárak ajánlottak az erősebb táskákhoz, mint például a hátizsákokhoz, míg az elegánsabb és finomabb cipzárok jobban illenek a divatos kézitáskákhoz és pénztárcákhoz. A cipzár anyagának kiválasztása is sokat számít. A fém cipzárak tartósak és jól néznek ki a táskákon, míg a műanyag cipzárak könnyűek és olcsóbb alternatívát jelentenek.

Merüljünk mélyebbre a témában! Nézzük meg a különféle típusokat, anyagokat és méreteket, hogy könnyedén megtaláld a megfelelőt!

Cipzárak felépítése

 • Cipzár szalag: ez a cipzár textil része, a szivárvány minden színében gyártják
 • Cipzár fog: ez a szalag belső szélén van, ezen fut a cipzár kocsi. A fogak lehetnek műanyagból, vagy fémből. A műanyag fogak színe általában a szalag színével megegyező, de kapható ezüst és arany színű műanyag foggal gyártott cipzár is. A fém cipzárak foga ezüst, arany, antik réz vagy fekete lehet.
 • Cipzár kocsi: ez zárja a cipzárfogakat. A táskacipzárak esetében mindig fémből készül. Műanyag cipzárakhoz kaphatók színazonosra szinterezett cipzárkocsik is.

Fém cipzárakhoz ezüst, arany, antik és fekete kocsi kapható. Mindig a fém cipzár fogainak színével megegyező kocsit válassz!

 • Kezdő és végszemek: Ezek az alkatrészek inkább a fém cipzárak esetében fontosak. A fém cipzárak bevarrását nagyban megkönnyíti, ha a bevarrott szakaszból a fogakat egy kis csípőfogóval kicsípkedjük. Ezután felhelyezzük a cipzár elejére a kezdőszemeket, a végére pedig a végzárót, így szebb és tartósabb lesz a cipzár, nem szalad le róla a kocsi.

 

Cipzárak méretezése

 Méretezés: A cipzár méretét a fogak szélessége határozza meg.

 Nemzetközi méretezés: A méret előtt egy # jelet írnak, utána a fogak szélessége következik milliméterben. Például:

 1. #3 egy vékony cipzárméret, apróáruba, belső szebekhez ajánljuk.
 2. #5 normál méretű cipzár, ezt táskákba, övtáskákba, hátizsákokba ajánljuk.

 Hazai méretezés:

Fém cipzárakat VT betűkkel jelöljük. Például

 1. VT0 a #3-as méretnek felel meg, 3 mm széles a fog
 2. VT10 a #5-ös méretnek felel meg, 5 mm széles a fog

Műanyag cipzárakat RT betűkkel jelöljük. Például:

 1. RT0 a #3-as méretnek felel meg, vékony cipzár leginkább belső zsebekbe való.
 2. RT10 a #5-6-os méretnek felel meg, normál vastagságú, táskákba, hátizsákokba, övtáskákba varrjuk.

 Természetesen léteznek vastagabb, #8-as, #10-es fém és műanyag cipzárak is.

 Táskacipzárak típusai és választási szempontok

 A következőkben felsorolok néhány gyakori táska cipzár típust:

 • Fényes fém cipzár: nem is gondolnád milyen sokat dob egy táska megjelenésén, ha fém cipzárt varrnak bele. A fém cipzár profizmust sugall, igényesebb lesz tőle az egész táska.

 • Műanyag spirál cipzár: általában olcsóbb, mint a fém cipzár. Ideális a könnyebb, hétköznapi táskához, ahol a megjelenés nem olyan fontos, mint a funkcionalitás.

 • Vízálló cipzár: Speciális bevonattal vannak ellátva, hogy ne engedjenek be nedvességet a táskába. Hasznosak hátizsákokhoz és sportosabb táskákhoz, amelyeket gyakran használnak a szabadban.

Érdemes külön megemlíteni a fém cipzárak csoportját, mert a női táskákon rendkívül jól mutatnak és igényes hatást keltenek. 

 • A STANDARD minőségű fém cipzár alacsonyabb árkategóriájú, egyirányú, tehát a kocsi csak az egyik végéről húzható fel. Nem polírozott, ezért az első használat során kissé érdes, majd a kocsi többszöri áthúzásával egyre simábbá válik a felülete.
 • A NORMÁL minőségű fém cipzárak felülete polírozott, így fényesebbek és a tapintásuk is selymesebb. Kétirányúak, azaz a cipzárkocsit mindkét végről fel lehet húzni, azok egymással szemben futtathatók. A dupla cipzárkocsis záródás könnyedén megvalósítható ezzel a típussal, így a táska mindkét oldaláról nyithatóvá válik.
 • A PRÉMIUM minőségű fém cipzár nagyon sűrű, fényes, tökéletesre polírozott fogaival igazi luxus termék. Kétirányú, tehát a cipzárkocsik mindkét irányból felhúzhatók és a táska mindkét irányból tökéletesen nyitható.

 A táska cipzár típusának kiválasztása függ a tervező stílusától, a táskában tárolt tárgyak jellegétől, és a végfelhasználás módjától is. 

Ha számodra az elegancia és a megjelenés a legfontosabb szempont, akkor általában fényes fém cipzárakat érdemes használnod. 

Ha a funkcionalitás élvez elsőbbséget, akkor válassz műanyag cipzárt, ami sokféle színben kapható, olcsó és bevarrni is egyszerű.

Ha a táskádat nedvességgel vagy időjárási viszontagságokkal szemben akarod ellenállóvá tenni, akkor a vízálló cipzárat válassz.

A táskacipzár és a ruházati cipzár ugyanaz?

 A ruházati cipzár és a táska cipzár nem ugyanaz. Gyakran kérdezik tőlünk, hogy a nálunk kapható táska cipzárt fel lehet-e használni ruhákhoz, például kabátokhoz. Mi óva intünk ettől, ugyanis a két cipzártípus között nagy különbségek vannak.

 • Másféle cipzár kocsi: Ruházati cipzárt legtöbbször nadrágok, szoknyák sliccébe varrják. Ezeken a cipzárakon úgynevezett fékezős kocsi van, vagyis a kocsi csak akkor mozog ha a cipzárhúzó segítségével egy kis féket felhúzunk rajta. Ez azért fontos, hogy ne szaladjon le a kocsi a cipzáron, ne nyíljon ki a cipzár magától. A Csatboltban csak fék nélküli, laza, vagy másnéven szabadonfutó cipzár kocsit lehet kapni, a táskákon ugyanis éppen az egyszerű nyithatóság a fontos.
 • Bonthatóság: Másik fontos szempont a ruházati cipzáraknál a bonthatóság. Kabátokba, dzsekikbe, kardigánokba minden esetben alul bontható cipzárt varrnak be. Ezek előre elkészített, meghatározott hosszúságú cipzárak. A Csatboltban mi csak folyóméterben árulunk cipzárat, ezekre utólag nem lehet felszerelni a bonthatóságot lehetővé tevő végzárót.

Táska cipzár karbantartása

A táska cipzár karbantartása fontos része a táska ápolásának. Ha a cipzár nem működik megfelelően, akkor a táska használhatatlanná válhat. Összegyűjtöttünk neked néhány tippet a Csatbolt blogra a táska cipzárak karbantartásához:

 • Távolítsd el a szennyeződéseket: Használj puha kefét vagy ruhát a cipzár mentén lévő szennyeződések és por eltávolítására.
 • Tisztítsd meg a cipzárat: Ha a cipzár piszkos, enyhén mosószeres vízbe áztatott puha ruhát használj a tisztításához. Kerüld a durva vegyszereket és oldószereket, mert ezek károsíthatják a cipzárat. a végeztél, száraz ruhával töröld át a cipzárt.
 • Olajozd a fém cipzárt: Ha rendszeresen átkened a fém cipzárt szilikon olajos vattával, akkor a fém alkatrészek nem fogják elcsiszolni egymást és cipzár nem kopik ki. Vigyél fel egy kis mennyiségű szilikonos olajat a cipzár fogaira, és húzd fel-le a cipzárkocsit, hogy az egyenletesen eloszlassa a olajat. Ha végeztél, töröld át a cipzárt papírtörlővel, hogy ne maradjon olajos. Étolajat ne használj, mert az később ragadni fog!

Általános karbantartás:

 • Óvatosan bánj a cipzárral: Ne erőltesd a cipzárat, és ne húzd túl erősen.
 • Húzd össze a cipzárt a táskán és úgy tárold: Ez megakadályozza, hogy a por és a szennyeződés bejusson a cipzárba, és azt is hogy deformálódjon a cipzár.
 • Tartsd a cipzárt szárazon: A nedvesség károsíthatja a fém cipzárat, ezért kerüljd a vízbe merítést vagy a hosszabb ideig tartó nedvességnek való kitettséget.

Ha betartod ezeket a tippeket, akkor a táskacipzár hosszabb ideig fog működni, és a táskád is tovább marad tartós.

Nézd meg a Csatbolt videóján, hogy hogyan lehet elkészíteni egy mindkét oldalán zárt cipzárt, amit táskába, hátizsákba varrhatsz: