Kérdésed van? Hívj minket hétfőtől péntekig 9.00 és 16.00 óra között 0630/5380323

Blog
Zsuzsi

Milyen táskakellékeket választana Leonardo da Vinci?

Milyen táskakellékeket választana Leonardo da Vinci?

Csatboltos inspiráció – Ünnepeljük da Vinci születésnapját!

Egy kis művészettörténeti ínyencséget hoztam mára, ugyanis 571 évvel ezelőtt, 1452. április 15-én született Leonardo da Vinci, a reneszánsz kor egyik legnagyobb művésze és feltalálója. Olyan híres festményeket alkotott, mint a világhírű Mona Lisa, illetve az Utolsó vacsora. De nemcsak művészeti munkái miatt volt különleges az élete és a munkássága. Da Vinci egy igazi reneszánsz ember volt, aki a tudomány, a művészet és a technológia számos területén alkotott maradandót. Repülésre vonatkozó terveket készített, az emberi test anatómiájának tanulmányozásával segítette az orvostudományt, valamint innovatív gépezeteket is tervezett.

Leonardo da Vinci egyszerre volt festő, szobrász, építész, matematikus, feltaláló, anatómus és író is. Egy igazi, 15. századi reneszánsz zseni.

Milyen táskákkal találkozhatott Leonardo da Vinci?

A reneszánsz korban a nők általában nem hordtak olyan táskákat amelyeket ma ismerünk. Az akkori divatban "táskaként" erszényt viseltek a derekukra rögzítve, melyben apróbb tárgyakat, például pénzt és kulcsot tartottak. A táskákkal ellentétben a csatok népszerű kiegészítők voltak az európai reneszánsz korban. Ezek a csatok különböző formákban és méretekben készültek, és lehetővé tették a ruházat testre szabását, illetve a köpenyek összefogását és rögzítését, előfordult, hogy dekorációként is szolgáltak.

Leonardo da Vinci is tervezett táskát?

Egy fennmaradt rajz szerint maga Leonardo da Vinci is tervezett egy különleges táskát, melynél megcsillogtatta részletekbe menő tervezői tudását. Az esztétikus kialakítás mellett nagy hangsúlyt helyezett a praktikusságra. Az általa megálmodott táska szinte úgy néz ki, mint egy ma is használatos kézitáska.

Egy híres firenzei bördíszműves műhely a Gherardini, 2012-ben életre keltette Leonardo rajzát és elkészítették a La Pretiosa, vagyis "Értékes" névre hallgató női táskát. A táskát borjúbőrből, aprólékos kézimunkával, a bőrmívesség legszebb hagyományait felelevenítve készítették el.

Ez a video a táska elkészítésének folyamatát foglalja össze.

Fun fact: ha ismerős a Gherardini név, az azért van, mert így hívták Leonardo leghíresebb modelljét is. Mona Lisa eredeti neve Lisa Gherardini volt 

Milyen táska kellékeket választana Leonardo da Vinci?


Mi eljátszottunk a gondolattal, hogy mit tennénk, ha Leonardo da Vinci besétálna a Csatboltba, hogy kellékeket válogasson az általa tervezett táskához. Mivel több mérnöki szerkezetet, például fogaskerekeket és egymáshoz kapcsolódó mechanikus elemeket is tervezett, így mi a különleges agancsos táskazárat ajánlanánk neki, illetve a praktikussági szempontok miatt a cserélhető táskapántokat.